onsdag 14. mars 2012

Frankrike, høst 97

Vi valgte en ukestur til Frankrike som het: Syd- Frankrike og Bourgogne. Vi tok et tidlig fly fra Gardermoen og var i Nice alt klokka 09.35. En kort tur til sentrum, og vi sjekka inn på hotell Aston. Dermed hadde vi hele denne lørdag ettermiddag til å se Nice. Vi ruslet i sentrum, spaserte helt ut til småbåthavna, og slappet av i en palmelund. Været var nydelig.

Avslapning i en palmelund


Vi møtte i resepsjonen før middag og fikk da hilse på de andre deltagerne, i alt var vi 23 personer. Så velkomstmiddag. Meny: Fiskesuppe, lammekjøtt, dessert var kake i jordbærsaus. Til maten fikk vi Rosévin. Dette lovet godt.

Velkomstmiddag på Aston


Søndag morgen etter frokost startet turen og vi kjørte ut fra Nice, passerte flere kjente steder som Cannes, Antibes og Grasse. Etter hvert så vi de røde, vulkanske porfyrfjella, og de hadde sammen med berga, mange merkelige formasjoner. Skogene hadde tresorter som akasie, eukaluptus, og korktrær. Vi kjørte også gjennom jordbruksområder og vinmarker. Og i Carmag dyrker de ris.

Vi så rismarker


Vi kom til en liten by med det lange navnet: Les Saintes Maries De La Mer. Her spiste vi lunsj i en liten familierestaurant hos monsieur og madame Jay. Vi fikk blandet salat, så kokte, små muslinger med saus( det spiste ikke jeg) så stekt fisk(sjøtunge) med revet kokosnøtt. Dessert: Kvite "bomber" i en blandingssaus av vanilje og karamell. Mens vi spiste fikk en trubadur komme inn fra gata og synge for oss. Han hadde en ekstra djup og malmfull stemme.

I huset bak spiste vi lunsj


Videre kjørte vi i utkanten av det fine naturreservatet Camargue. Det er et beite- og våtmarkslandskap. Dette er det franske ville vesten. Vi så rosa flamingoer, og kom forbi mange rancher med kvite hester. Sjåføren stoppet så vi fikk gå ut og klappe de flotte hestene.

Vakre kvite hester


Vi kom til Avignon, og her skulle vi overnatte i et tidligere herskapshus, nå hotell Prim. Etter å ha sjekket inn, gikk vi en lang tur i byen. Avignon er også kjent for historiske ruiner fra 1300- talet, særlig pavepalasset: Chateu Neuf du Pape. Men så måtte vi tilbake og gjøre oss klare til kvelden.

Hotellet skimtes til venstre


Vi ble kjørt et stykke fra byen og til en bondegård. Først så vi oss om på gården. Så inn der vi fikk lavendelvin som velkomstdrink. Til den fikk vi små brød med innbakt skinke og oliven. Etterpå benka vi oss i spisestua. Til middag fikk vi salat med omelett, kylling med poteter, så forskjellige oster, til slutt kake og kaffe. Til maten rødvin. Maten var så god at den må ofres en del oppmerksomhet.

Middag på bondegård


Neste morgen starta vi fra hotellet i Avignon, ut av byen og videre gjennom eikeskoger, forbi pinjetrær og olivenlunder. Området her i Provence har inspirert mange kunstnere. Vi kom opp mot fjellkjeda Alpillene, og til klippelandsbyen Les Baux. Her spiste vi lunsj. Denne dagen blåste det kraftig, det var Mistralvind fra Alpene.

Les Baux


Vi besøkte middelalderbyen Arles som har en 2000 år gammel historie. Vi vandret gjennom trange gater, så obelisken fra Egypt som raget slank mot himmelen. Et lite stopp ved kafeen maleren Van Gogh ofte satt om kveldene. Han bodde en tid her i Arles.

Her satt maleren om kveldene


 Vi kjørte tilbake til Avignon for vi skulle overnatte på samme hotell. En liten tripp i byen rakk vi før det måtte skiftes om til middag. Denne kvelden spaserte vi et lite stykke til en restaurant i et tidligere herskapshus. Jeg gjengir menyen for maten var utsøkt. Terte i soppsaus, kalvestek med tilbehør, formage i jordbærsaus til dessert.

Igjen en nydelig middag


Onsdag morgen reiste vi videre fra Avignon, og kjørte først til ei romersk avedukt: Pont du Gard. Ett av antikkens underverk bygget over elva Gardon. Avedukta er over 2000 år. Det var utrolig å se hvor langt de var kommet den gangen.

Foran Pont du Gard


Så til Lyon. Her ble det en privat lunsjstopp. Vi spaserte litt rundt og så på byen før vi gikk inn på en stor, fin restaurant. Likevel fløy det en liten fugl rundt der, men ikke til sjenanse for den holdt seg oppe ved taket, og det var høgt under taket. Vi spiste lunsj her, og maten var som vanlig meget god.

Fra Lyon


Bussturen fortsatte til en liten by som het Beaune, og her sjekka vi inn på hotell Merkur. Det ble tid til en liten svipp i byen, men klokken 18.00 måtte vi være klar. Bussen hentet oss og vi kjørte ut til vinmarkene. Der ble stopp så vi fikk plukke oss druer.

I druemarka


Så til en vingård. Her fikk vi høre om vinlaging og smake kvitvin. Videre opp på "loftet" der vi fikk smake tre sorter rødvin. Etter det ble vi kjørt til et vertshus. Nå kom en nedtur. Forretten ok, det var skinke med persille. Så: Snegler, svarte SNEGLER!! Jeg smakte en mm bare for å kunne si at jeg har smakt det. Men jeg nekter å spise snegle, ellers takk. Heldigvis kom en kraftig, burgunder kjøttgryte. Til slutt is.

Her roter de i seg snegler


Torsdag morgen hadde vi sein frokost. Så inn til byen for å se det berømte klostersykehuset Hótel Dieu fra 1400- talet. Fint inne å se med røde fløyelsforheng mellom sengene, men jeg tror ikke hygienen var noe å rope hurra for på den tida. Men et fint bygg å se til.

Spesielt sykehus


Vi kjørte en tur forbi små, fine landsbyer i vindistriktet med verdenskjente viner. Bussturen gikk tilbake til den lille byen Baune. Det var en sjarmerende, liten by med mye blomster som pynta opp. Vi besøkte kirka som hadde fine glasmaleri. Rundkjøringene i Frankrike er noe av det flotteste jeg har sett. Slik også i Baune. Om kvelden spiste vi middag på hotellet.

Rundkjøring i Baune


Fredag gikk reisen videre, og nå ble ruta lagt mot Jurafjella. Vi hadde et lite stopp i en by ved foten av fjella før vi kjørte opp til 1300- meters høgde, til passet Col de la Faucille. Her oppe spiste vi lunsj med utsikt til Mont Blanc. Tåka kom og for oppe i fjellet, men vi hadde god utsikt likevel. På vertshuset fikk vi: andepaté, fylt ørret, og jordbæris. Maken til god mat!

Vertshuset med utsikt til Mont Blanc


Turen gikk videre gjennom Jurafjella og til Sveits. Her var vi bare på et par timers besøk i Geneve. Byen lå fint til ved Genevesjøen. Vi så den fine blomsterklokka som gikk korrekt, og vi spaserte i Den engelske parken. Vi var også innom et par butikker. Geneve så ut for å være en stilig by, men her bør en ha mer tid.

Blomsterklokka gikk korrekt


Byen ligger ved Genevesjøen


Vi kjørte videre til Grenoble. Byen lå ved elva Isére, og var omkranset av fjellmassivet. Etter innsjekking på hotellet gikk vi en privat tur i byen.Vi gikk uten å vite hvor vi var. Plutselig så vi bare mørke menn som skulte på oss. De så ikke vennlige ut. Raskt snudde vi, men stoppet opp. Hvor var vi? Da kom et eldre par og spurte om de kunne hjelpe. De fulgte oss nesten helt til hotelldøra. Strøket vi var havnet i burde vi holde oss unna. Igjen en lærdom. Vær klar over hvor du går.

Fra Grenoble


Om kvelden kunne en bli med og spise middag i 1300- meters høgde. Her hadde vært et kloster, munker var her ennå, men vi så ingen. Vi kom inn i en restaurant med spesiell innredning. Vi fikk servert salat, så grillspyd med svinekjøtt, til slutt blåbærterte. Som vanlig god mat. På hjemvei nedover mot byen var det stopp så vi fikk nyte Grenoble by night.

Middag i tidligere munkekloster


Lørdag morgen dro vi fra Grenoble. Først kjørte vi Hannibals vei, og første stopp var en liten by som het Sisteron som ligger ved elva Durance. Her kjøpte jeg olivenolje til meg, og tok med litt ekstra som gaver.

Her kjøpte jeg olivenolje


Sisteron var en fin liten by


Nå tok vi inn på Route Napoleon. Denne veien dro Napoleon da han rømte fra Elba til Paris. Vi kom gjennom smale pass, og gjennom en nasjonalpark med vakre turkise sjøer. Vi hadde lunsjstopp i en sjarmerende, liten by som het Entrevaux.

Entrevaux, en sjarmerende by


Vi kjørte mot Nice. Der tok vi inn på samme hotell. Etter å ha fått rommet, gikk vi på shopping i Nice. Så tilbake for å ordne oss til kvelden.

Utenfor Aston


Vi spiste avskjedsmiddag på en restaurant som tidligere hadde vært teater. På scena var kjøkken, vi så gjennom store glassvegger at kokkene var i sving. Men kvelden var ikke over, flere hadde meldt seg på tur til Monaco. Vi så kirka der Grace Kelly giftet seg med fyrsten av Monaco, og vi så det opplyste palasset. Men sjølsagt måtte jeg en sving innom casinoet.

Foran casinoet i Monaco


Vi rusla rundt i det opplyste Monaco. Men vi måtte retunere til Nice, for neste dag skulle vi reise hjem.
Turen til denne delen av Frankrike hadde vært interessant, og det franske kjøkken lever opp til sitt ry. Nydelig mat hver eneste dag.

I Monaco

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar