torsdag 31. mai 2012

Paris mai 12, dag 1

Fredag morgen våknet vi til et strålende vær i Paris. Vi ruslet et lite stykke bortover fortauet, fant en passelig utekafé der vi satte oss og spiste frokost.

Frokost på Montparnass

Vi tok t-banen til Montmartre der målet var Sacré Coeur. Det flotte byggverket som denne basilikaen er, troner lys og majestetisk oppe på høgste toppen i Paris med sine 129 meter. Vi gikk mange trappe-trinn opp. Inne var fine glasmaleri, men spesielt var takmaleriet vakkert. Det foregikk noe inne i kirka for et kor med nonner sang.


Basilikaen er i romersk- bysantisk stil og stod ferdig i 1914, men ble først innviet i 1919 etter Første verdenskrig. Her oppe ved Sacré Coeur var ei stroslagen utsikt over Paris. På hver side av elva har landskapet en rekke lave koller som til dømes her på Montmartre som ligger på høgre bredd av elva.

Utsikt mot Paris

Vi gikk et lite stykke ned og bort fra kirka og passerte boder der de solgte mellom annet matprodukter, og det var folk som opptråtte. Vi stoppet opp et øyeblikk for å høre på ei dame som spilte de typiske parisiske tonene.

Toner fra Paris


Vi gikk litt videre nedover og kom til et strøk der malere holdt til. Da vi satte oss for å ta en for-friskning, kom det stadig malere bort og spurte om de skulle male oss, men vi takket nei.

Strøk med malere


Kafeen vi satt på het La Boheme, og kelnerne gikk rundt blant annet i røde, side forkler og røde slips. Det var mange turister å se, men så besøker 30 millioner turister Paris hvert år.

Gata ved kafeen La Boheme


Paris ligger ved elva Seinen og er en stor by. Hovedstaden har innenfor bygrensen over 2 millioner innbyggere, men Stor- Paris har over 9 millioner. Mange av strøka var idylliske med fin bebyggelse.

Fine strøk vi spaserte i


Vi spaserte videre i varmen og kom til den største synagogen i Frankrike. Den ble bygt i 1874. La Victorie synagoge har vært i sentrum for jødene sitt liv i Paris i 135 år, og har opplevd flere tragiske hendelser som Dreyfussaken, og deportasjonene under Holocaust.

Største synagoga i Paris

Paris er alt omtalt i romertida da der bodde ei keltisk stamme kalt pariserene. Romerne dro fra byen på slutten av 200- talet. På 800- talet herjet vikingene. Da de hadde rast fra seg startet en ny oppgangstid da munker, handverkere og kjøpmenn slo seg ned. Nå spaserte vi rundt i denne vakre byen og måtte stoppe opp å beundre det fine operahuset.

Operahuset


Vi tok ofte pauser på utekafeer for varmen var intens og det var godt å slappe av i skyggen. Middag spiste vi også før vi spaserte videre, og til slutt tok taxi til området vi budde. Der avsluttet vi kvelden på Rotonde som ikke bare var Hemingways yndlingssted, den ble også vårt.

Vi avslutter første dag

  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar