tirsdag 24. januar 2012

Sjøtur til England sommeren 79

Da jeg hørte at "Gevostar" skulle til England, bestemte jeg raskt at det hadde vært kjekt med en tur. Jeg og yngstemann entret båten, andre av mannskapet hadde også med slektninger. Kursen ble satt direkte til Liverpool som ligger i Vest- England, ikke langt fra Wales. Liverpool er Storbritannias nest største eksporthavn, og ikke minst er byen kjent for at den berømte gruppen The Beatles kommer derfra. Sjølsagt gikk vi på land for å se på byen, og for å shoppe.

I Liverpool




Vi hadde nydelig vær, og ved kysten av Hebridene grillet vi på akterdekk. Sola var på hell og la et gult og gyllent skjær over havet og oss som spiste grillmat. Neste havn var Manchester og båten gikk opp Manchesterkanalen. Kanalen ble åpnet for trafikk i 1894. Den ble bygget for at Manchester skulle få direkte tilgang til havet for eksport av varene sine. Dermed var de ikke avhengige av nabobyen Liverpool.

"Gevostar" på vei opp Manchesterkanalen


Vi la til kai i Manchester som er en industriby nordvest i England. I det 14. århundrede kom flere vevere fra Flandern til byen, og de startet en lang og viktig tradisjon med tøyproduksjon. Shoppe her er å anbefale. En dag tilbød agenten å ta med yngstemann og oss foreldrene til Old Trafford- bana til Manchester United, den rikeste og mest populære fotballklubben i verden. Det var ingenting som foregikk der denne ettermiddagen, så agenten viste oss bana og garderoben. Andektig gikk vi rundt i garderoben og ved bana nesten som om vi gikk på hellig grunn. Old Trafford har blitt utbygget flere ganger siden vi var der. Siden vi lå i byen en søndag, slo vi oss sammen og dro til en stor og fin naturpark i området. Der ruslet vi blant grønne voller, trær, busker, vatn og vakre roser. Hjortedyr så vi også.

Søndagstur i en naturpark



Etter endt oppdrag gikk vi fra Manchester. På Skotskekysten var grått og tungt skydekke. Her og der så vi borger eller små slott, ofte på enslige steder. Grått og dystert så det ut. Jeg stod iblant ved rekka og lurte på om der bodde folk. Kanskje gikk det rundt menn i rutete skjørt og spilte på sitt spesielle instrument? Jeg lyttet etter toner fra sekkepiper, men hørte bare motoren på båten.

På Skotskekysten



"Gevostar" var på vei over Nordsjøen med kurs for Norge. Nordsjøen er den delen av Atlanterhavet som blant annet ligger mellom Norge og De britiske øyer. Det finnes som vi vet store mengder med olje og naturgass under havbunnen. Vi så flere oljeplattformer. Men vi turistene skulle på land så fort vi kom til  hjemlige farvatn. Heldigvis viste Nordsjøen seg fra en rolig side.

Ute i Nordsjøen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar