tirsdag 10. januar 2012

På tur med "Sørtun" sommeren 73

Denne sommeren nøyde vi oss med en sjøtur med "Sørtun". Frakteskuta "Elin" var nå på andre hender, skuta var ganske liten, 40 m lang og 8 m brei, men den hadde en spennende historie, jeg kan komme tilbake til den når det passer. "Sørtun" var en større båt, og vi gikk om bord for sommertur. Båten kurset mot Nordland. Første havn på turen var Mo i Rana som ligger innerst i Ranafjorden. Hele familien gikk i land for å se på stedet.

Vi utforsker Mo i Rana

Alle ble begeistret da de hørte at neste havn var Oslo. Det ville bli spennende å se hovedstaden igjen. Etter en fin sjøtur klappet vi til kai i Oslo. Vi gikk på land og så det vi hadde sett før. Slottet, Rådhuset og Vigelandsparken.

Foran kongens slott


Men denne gangen dro vi ut til Bygdøy for å se Frammuseet. Der så vi den berømte polarskuta Fram. Den ble brukt i tre ekspedisjoner. Fritjof Nansen krysset Polhavet, Roald Amundsen reiste til Antarktis, og Otto Sverdrup var i Nordvestpassasjen. Det var lov å gå om bord, og det gorde vi. Anektige så vi på skuta som hadde en så enestående historie, og nå gikk vi der de berømte polfarerne hadde gått. For noen tøffinger!

I ettertid når jeg tenker på dette museumsbesøket, og på alt polfarerne måtte planlegge før de dro, er det godt sagt det Roald Amundsen sa. Her er sitatet gjengitt på datidas skrivemåte: "Seier venter den, som har alt i orden- held kalder man det. Nederlag er absolutt følge for den, som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide- uheld kaldes det."  

Foran Frammuseet

Siste stopp før vi dro nordover, var i Fredrikstad. Vi var på land og så på byen, og gamlebyen var spesielt interessant. Så startet hjemturen. Været var slik det skal være om sommeren, sol og varmt. Vi kunne nyte blå himmel og blått hav. Et slaraffenliv for oss turister.

På stille hav over Jæren

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar