onsdag 29. februar 2012

London og Paris sommeren 90

Vi hadde bestemt oss for ferie i London denne sommeren. Tre uker i Londom og knapt en uke i Paris. Yngste dattera bodde i London, og vi fikk bo hos henne. Hun og Stephen tok det det pent, enda ferien var ganske lang. De som var lokalkjent tok oss med rundt i byen og på turer utenfor London. Begge jobbet, men tok oss med på fritiden og i helgene. Sjøl om vi hadde vært i London før, er det likevel mye å se i en så stor by. 

I London


Hyde Park er største parken i London. På 1500- talet var området privat jaktmark for Henrik VIII. Søndag morgen er talerne på Speakers Corner i sving. Mest eksentriske personer, men både Karl Marx og Lenin har talt her. Vi var her sist vi var i London også, men en blir aldri lei av å spasere i Hyde Park.

Speakers Corner


En dag besøkte vi Windsor Slott. Det ligger sør for Themsen utenfor bygrensen. Dronningen bor der vanligvis hver helg og i påska. Slottet ble bygget av Vilhelm Erobreren i det 11. århundre, men er utvidet og forandret mange ganger. Et digert og imponerende bygg.

Utenfor Windsor slott


I London og i England ellers er det naturlig å gå på pub. En kveld i nydelig sommervær satt vi i hagen ved en pub og hygget oss. En pub har et hjemmekoselig preg, og de selger også enkle småretter. I små byer og tettsteder er puben ofte samlingsstedet for lokalsamfunnet. I gamle dager var puben ofte tilknyttet et bryggeri.

I hagen utenfor puben


I en millionby som hovedstaden i England er det alltid noe som foregår. Vi kom oppi et opptog med musikkorps, utkledde folk, busser, hester og litt av et oppstyr. Hva det galdt aner jeg ikke, men artig å se på.

Leven i London


Ny og gammel transport


Så slo vi oss sammen og tok en fem dagers busstur til Paris. Vi tok ferge fra Dover til Frankrike. Dover ligger ved den engelske kanal, og er kjent for sine kvite krittklipper som er et syn. Da vi kom til Paris, skulle vi først av alt se Eiffeltårnet. Trass i lang kø kom vi oss opp.

Eiffeltårnet


Eiffeltårnet er et symbol for Frankrike, og det er nesten 325 meter høgt. Tårnet er kalt opp etter Eiffel som er konstruktøren. Det ble bygget til Verdensutstillingen i 1889. Utsikta fra Eiffeltårnet er fantastisk.

Utsikt fra Eiffeltårnet


Triumfbuen ligger rett ved enden av Champs Élysées. Den ble bestilt av Napoleon, men det tok 30 år. Endelig i 1836 var Triumfbuen ferdig og skulle minne om hans triumfer på slagmarken.

Triumfbuen


Champs Élysées er en av verdens mest berømte gater. Den er 3 km lang. Nedre del av gaten er omgitt av parker på begge sider. Her finner en kafeer, kinoer, og kjente merkebutikker. Dette er Paradegaten.

Fra Paradegaten



Paris ligger ved Seinen og er kalt romantikkens by. Her herjet vikingene med plyndring og brann på 800- talet, og her var Napoleon keiser på 1800- talet. Og nå var vi her hadde jeg så nær sagt. Vi fikk sett mye på de få dagene vi var i Paris, men jeg har bestemt at en gang skal jeg tilbake.

I Paris



Vi kom tilbake til London og da var det slutten på ferien i England. Vi var heldige med været, og fikk ruslet rundt og tatt pulsen på London. Men vi måtte retunere til Norge, skole og studier ventet. Som sist vi var her minnet Big Ben oss på at tida går og går, uansett.

Big Ben slo sine slag


  

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar