mandag 20. februar 2012

Tur med "Gevostar" sommeren 85

Vi var en mannsterk delegasjon som var på reise mot Karlshamn. Etter flyturen til Oslo, satt vi og slingret på et tog gjennom Sverige. Vi tre damene hadde menn om bord på "Gevostar", og alle tre hadde med sin yngste. De tre guttene var omlag på samme alder. Endelig var vi framme og kunne gå om bord i båten. Karlshamn har fått sitt navn etter Karl X Gustav av Sverige. Neste dag gikk vi på land, og Karlshamn var en koselig by synes vi.

Fra Karlshamn


Vi dro videre til Malmø i nydelig vær, og derfra stima "Gevostar" mot Øland som er Sveriges nest største øy og ligger i Østersjøen. Der gikk alle vi turistene på land. Vi så på de gamle møllene, og ble foreviget foran ei av møllene. Ei kirke var åpen, så vi gikk inn og kikka på innredninga før vi satte oss ned for å ta en pause. Da, plutselig, stemte orgelet i. Vi satt der og lyttet til orgelmusikken. Det var en høgtidelig og uventet opplevelse.

Turistene foran ei mølle på Øland


Så tilbake til Malmø der vi feira jonsok, og der vi fikk sett midtsommerstanga. Neste havn var Visby som er eneste byen på Gottland. På 1100- talet var Visby et viktig sete for Hansaen. Da besto halva av byens befolkning av tyskere. Visby har en annen og spesiell arkitektur enn en ellers ser i Norden, og minner om det en ser lenger sør i Europa. En spesiell by.

Visby på Gottland


Neste oppdrag var til Polen for å hente last. Vi skulle inn til Stettin, men måtte ligge utenfor byen og vente til alt var klart. Da vi kom til havn, gikk vi på land, men ei av damene måtte bli om bord fordi hun ikke hadde pass. Du måtte vise pass bare for å sette foten på kaia. Hun måtte bare vinke oss andre av gårde. Lite ante jeg dengang at jeg skulle besøke byen mange ganger i andre sammenhenger.

Stettin


Turen fortsatte til Holland, men før det gikk to av turistene på land. Vi andre ble med videre. De to jentene våre som var i London, kom reisende til Holland, der skulle de komme om bord og bli med videre, de skulle hjem på ferie. Båten la til et sted ved en idyllisk kanal, og plukket opp jentene.

Område ved kanalen jentene kom om bord


Vider gikk "Gevostar" til havna båten egentlig skulle i Holland, byen Bergen op Zoom. Det var flere familier som styrte byen helt fram til 1795, og det var ei mektig festning. Bergen op Zoom var siste havna vi turistene skulle besøke, nå skulle vi direkte til Norge. Men det ble en fin sjøreise med soling på dekk. Vi gikk på land i Måløy.  

Bergen op Zoom, Holland

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar