fredag 11. januar 2013

På Munch- museet i Oslo

I går ettermiddag møtte jeg yngstemann etter jobb, og vi tok t- bana til Tøyen øst i Oslo. Der ligger Munch-museet som ble åpnet i 1963. Diskusjonen om nytt museum som skal huse arbeidene til den berømte maleren, og hvor det skal ligge har gått friskt, men det skal det ikke handle om her.

Dagens Munch- museum

Edvard Munch (1863- 1944) var sønn til en militærlege, og begynte å male alt i 12- årsalderen. Han testamenterte etterlatte arbeider til Oslo kommune i 1940. Gaven fra Munch omfattet blant annet 1100 malerier. Han var interessert i bilder, og under er et selvportrett tatt i hagen på Ekely i 1930. Der hadde han sitt vinteratelier.

Edvard Munch

Det mest berømte maleriet av Munch er nok SKRIK, og det så vi. Det ble som kjent stjålet, men kom til rette. Det var tydelig å se vannskadene i nederste kanten av maleriet. Bruk av blits var ikke lov, dermed ble bildet under mørkt.

SKRIK

Utstillingen het: Det moderne øye, og er blitt vist i London, Paris og Frankfurt. Utstillingen ble der sett av nesten en million personer. Munch er den eneste norske maler med ubestridt verdensberømmelse. Han malte i over 60 år. Han laget ofte mange variasjoner over samme tema.

Skrik

Han kom som nevnt ofte tilbake til samme tema. Pikene på broen malte han seks ganger, og han laget åtte utgaver av maleriet Vampyr.

Vampyr


Edvard Munch er ofte sett på som en plaget kunstner som får sitt uttrykk i symbolismen i 1890- årene. Maleren var nervesvak hele livet. Under ser vi maleriet: Mordersken, malt i 1907.

Mordersken

De fleste sommrene oppholdt han seg i Åsgårdstrand der han kjøpte seg et sommerhus. En sommer vi var på båttur var vi innom Åsgårdstrand og besøkte huset til Edvard Munch. Huset var ikke stort, men lå på en høgde med god utsikt til sjøen. Munch malte bilder som skulle dekorere kjente bygg, og de fleste kjenner bildet under. Solen, et bilde malt med olje på lerret 1910- 13.

Solen

Edvard Munch giftet seg aldri og hadde ingen barn, men hadde mange dramatiske affærer med kvinner. Det var interessant å se utstillingen med dette utvalget av Munchs malerier, mange motiv jeg aldri hadde sett før.
Bildet under er malt med olje på lerret i 1906.

Nysnø i alleen

Da vi hadde vandret gjennom utstillingen dro vi fra Munch- museet, og tok t- bana tilbake til sentrum. Der spaserte vi til Tre Brødre og satte oss en stund for å diskutere Munch og utstillingen av de utvalgte maleriene. Der var også mange malerier av hans syke øye, men det tok jeg ikke med her. Men besøket på Munch- museet var både interessant og givende.

Avslutning på Tre Brødre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar