onsdag 23. januar 2013

Edvard Munch født for 150 år siden

I år er det 150 år siden vår verdenskjente maler Edvard Munch ble født. Han ble født 12. desember i 1863  på en gård som heter Englegård. Gården ligger i Løten. I 2013 skal maleren hylles med utstillinger og annen festivitas gjennom hele dette året.

Englegård
Munchs fødested

 I 1864 flyttet familien til Oslo som da het Kristiania. Bare 19 år gammel kom han inn i bohemmiljøet. Han giftet seg aldri, men hadde mange dramatiske afferer med kvinner. Maleren hadde ingen barn. Bildet under er tatt ca i 1892.

En ung Munch


Edvard Munch har skapt kunstverk som de aller fleste av oss kjenner navnet på. Aller mest kjent er maleriet Skrik. Det motivet malte han i flere variasjoner. Under er ett av dem. Dette motivet er kjent over hele verden.

SKRIK


Munch kjøpte et sommersted på Åsgårdstrand, og oppholdt seg der vanligvis hver sommer. I 1997 var vi på båttur og svinget da inn til Åsgårdstrand som er et nydelig sted. Vi lå der et par dager og var et par ganger opp i huset til Munch. På bildet over på verandaen til den berømte maleren.

På verandaen til Munch


Sommerhuset var egentlig ei enkel fiskerhytte fra 1700- talet. Men det var et idyllisk sted oppe på en ås. I Åsgårdstrand malte han også flere bilder. Mest kjent er kanskje Pikene på broen. Bildet under er tatt om lag der motivet til Munch hadde de tre jentene han malte. Med andre ord et bilde med kjent bakgrunn.

Kjent bakgrunn i Åsgårdstrand

 I år får vi altså høre mye om Edvard Munch som ble født for 150 år siden. Det passer å runde av dette innlegget med enda et kjent motiv som jeg personlig liker godt: Livets Dans.

Livets Dans

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar