torsdag 19. juli 2012

Besøk på slottet

Jeg spurte jentene om de hadde lyst til å besøke slottet, det hadde de, og i går dro vi dit. Sammen med oss tre damene møtte de opp ved slottet og skulle på en times guidet tur gjennom saler på slottet i Oslo.
Slottet ble oppført som kongebolig for kong Karl Johan og stod ferdig i 1849. Kong Haakon og dronning Maud med sønnen Olav flyttet inn i slottet i 1905. I dag er det Sonja og Harald som tripper rundt her.

Jentene foran slottet



Så startet omvisningen, og jeg vil spesielt nevne to rom. Først fugleværelset som er flott, malt av Johannes Flintoes i 1841 og viser samtidens illusjonsmaleri. Grønne blader slynger seg fra gulv til tak, og fugler titter fram her og der. I taket pryder en praktfull fugl med utslåtte vinger. Det virker levende.

Fugleværelset


Andre rommet jeg vil nevne er Store festsal, Ballsalen. Den ble under krigen brukt som lagerplass. Men nå til dags svinger fiffen seg her. Dette er det mest påkostede rommet på slottet. Salen er 360 kvadrat- meter og går over to etasjer med en takhøyde på 10,7 m. Her er fantastiske lysekroner som veier 600 kg hver.

Ballsalen

Da vi var ferdige med omvisningen, gikk vi ut i slottsparken som omgir slottet og slottsplassen. Her er høye, staselige trær, grønne plener, alleer og gangveier. Jeg stoppet opp foran statuen av dronning Maud, slank og vever stod hun på sin sokkel omgitt av fine blomsterded. Nyt midjen, det sies hun var 46 cm rundt midjen.

Dronning Maud


Men nå var det tid for kafébesøk. Vi spaserte et stykke ned Karl Johan, svinget ned mot Oslo- beAker Brygge og fant en passende plass. Her rundet vi av besøket. En koselig bytur.

På Aker Brygge

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar