lørdag 15. september 2012

Besøk på sjokoladefabrikk

I dag var jeg bedt med på besøk i Freia Sjokoladefabrikk. Dina har bursdag på mandag, en venninne har også bursdag, og begge slo seg sammen og innbød til besøk denne lørdagen for det passet best for alle.
Vi kjørte inn til Oslo, til Rodeløkka der fabrikken alltid har ligget.

Freia Sjokolade fabrikk


I 1892 kjøpte Johan Throne Holst den lille fabrikken men da med noen få ansatte, og utviklet den til å bli den dominerende sjokoladefabrikken i Norge.

Bursdagsbarnet på plass


Først fikk vi alle prøve å lage sjokolade og de ble lagt i et skap for å stivne. Så fikk vi servert pølser av familiene til bursdagsbarna hadde med. Etterpå fikk vi høre om oppstarten av produksjonen.

Historien om starten


Videre om hvordan kakaoen kom til Europa og ble en viktig del både som drikke og som del av sjokolade.

Bursdagssangen blir sunget, Dina til høgre


Flere ganger fikk vi utdelt sjokolade, og det smakte oss alle. Ungdommen i rødt var vår omviser, og han var svært flink. Her vises reklamefilm.

Sjokolade overalt


Bursdagsbarna fikk også mulighet til å pakke opp noen av gavene gjestene hadde med, men noen skal Dina  få senere i uken.

Dina pakker opp


En god del historie var samlet i den delen vi oppholdt oss mest. Som denne sjokoladegutten som alltid gikk rundt i kinosaler og teatersaler før i tida. Her ser vi uniformen de brukte.

Sjokoladegutten


Så en runde i fabrikken, men da måtte vi ha på kvit frakk og hette på hodet. Men ingen bilder fikk vi ta. Maskinene gikk, og vi så sjokoladene for sigende på transportband. De pakket 450 sjokolader pr minutt. Nå ble vi med en liten tur ut i Freia- parken og fikk litt frisk luft.

Dina i Freia- parken


Før vi avsluttet besøket fikk vi se kantina. I 1922 fikk Edvard Munch i oppdrag å dekorere den største av spisesalene, og det var flott å se. Et skikkelig interessant besøk på Freia Sjokoladefabrikk.Til slutt fikk vi sjokoladene vi hadde laget pluss en pose med enda mer.

En av Munch sine dekorasjoner


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar