fredag 29. juni 2012

Besøk på Øvrevoll

I går var jeg på veddeløp på Øvrevoll Galoppbane sammen med familie, og vi var på plass ganske presis, for løpa startet kl 18.00. Først måtte program skaffes.

Programmet

Fra april til begynnelsen av desember er det løp her, men nå var det 28. juni og et strålende vær. De to søstrene som var med gikk helt ned til gjerdet for å se på de flotte hestene.

Hestene blir studert

Nå nærmet føreste løpet seg, og hestene ble vist fram og gikk runder nede på plenen. Galoppsporten er gammel og kalt "The sport of Kings". Interesse for kappridning har vært så lenge mennesket har hatt hester, helt tilbake til 1300 før Kr.

Hestene vises fram

Kappriding stod på det olympiske programmet i antikken. Romerne var svært opptatt av veddeløp. Hestene som gikk rundt på plenen her var virkelig flotte dyr. Men nå skulle hver hest rides av en jockey, og med litt hjelp kom de seg opp på hesteryggen.

De er klar for løp

En jockey er en profesjonell rytter, og det tar mange år å trene seg opp. De må være små av vekst og ikke veie mer enn 55 kg. Mens vi venter på løpet koset jentene seg i sola.

Snart starter løpet

Det er travsport som er største hestesport i Norge, men vi har altså galopp også. Så var løpet i gang, og hestene løp så fort de var gode for. Det var flott å se på.

Løpet i gang

I pausen kom de hestene som skulle løpe i neste løp, og nå ble de viste fram. Slik var det for hvert løp. I dag er det ca 200 hester som er oppstallet på Øvrevoll eller i nærheten.

Hestene til neste løp
Øvrevoll Galoppbane ble åpnet i juni 1932, og da var kong Haakon og dronning Maud til stede. Men nå var det vi som koset oss i det flotte været. Vi spilte litt også, de andre vant litt, men jeg vant i to av løpa, en hederlig slump. Men det er atmosfæren pluss de flotte hestene som er verd et besøk på veddeløp.

Premiene må feires

Vi gikk før løpa var helt slutt, for det var fotballkamp i tv, må vite. På vei til bilen kom vi forbi der hestene ble nedkjølt og dusjet etter løpet. Det naturlige er å avslutte med en av hovedpersonene, en flott veddeløpshest.