søndag 3. juni 2012

Paris mai 12, dag 4

Mandag 28. mai kunne vi igjen stadfeste at været i Paris var flott, men kanskje litt for varmt. Dette var vår 4. dag i denne langhelgen, da regner jeg ikke kvelden vi kom. Etter frokost tok vi t- banen til om-rådet ved Latinerkvarteret. Det første vi hadde på planen var Luxembourgslottet, og den kjente hagen ved slottet. Da vi nærmet oss, stoppet vi opp for å se på denne flotte fontenen.

Fin fontene

På de grønne plenene så vi mange som slanget seg på gresset og leste eller bare solet seg, andre steder drev de med trim av ymse slag. I alle fall så koset de seg i solskinnet. Så kom vi fram til det elegante slottet som ble bygget av dronning Maria, enke etter Henry 4. som ble myrdet i 1610.

Folk koser seg i sola



Maria de Medici kjøpte et herskapshus og en del omland av Francois Luxembourg. Det nye palasset og noe av Luxembourg- parken ble bygget i perioden 1615- 1621.

Slottet blir studert

I 1778 ble slottet gitt til kongens bror, Ludvig 18. Men under revolusjonen i 1789, ble slottet overtatt av staten. I dag holder blant annet det franske Senatet til her.

Fint slott og omgivelser



Parken ble anlagt i 1612 som parkanlegg for Luxembourgslottet, og stod ferdig i 1627. Her er statuer som viser scener fra gresk mytologi, og dyrefigurer. Rundt den sentrale plassen står statuer av franske dronninger.

Også løver i parken

Vi gikk ut fra parken, men satte oss på en utekafé rett ved. Vi stusset over kelneren som serverte i dongeribukse, det hadde vi aldri sett før. Rett ved var en bruktbokhandel, men siden jeg ikke kan fransk var det ikke interessant sånn sett, men artig å se likevel.

På kafé


En ting som forundret meg på kafeene i Paris var at uansett hva en bestilte av drikkevarer, fulgte uansett ei teskje med. Også når en bestilte vatn.

Teskjea var med


Ved en av utgangene til Luxembourghagen så vi bort til Pantheon som ligger på toppen av Montagne Ste- Geneviéve. Det stod ferdig i 1791. Da Loui XV ble rammet av sykdom, sa han at ble han frisk ville han få satt opp et bygg som var verdig Paris sin skytshelgen Saint Geneviéve. Han ble frisk og holdt lovnaden. Og der står Pantheon. Først bygt som kirke, men i dag hvilested for berømtheter som Victor Hugo, Rousseau og Zola for å nevne noen.

Panthéon i Paris

Vi spaserte mot elva og på veien stoppet vi opp på Place St. Michel. St. Michel- fontena er i barokk- stil. Før var denne plassen åsted for en rekke protester og sosiale opprør, også de kjente opptøyene i 1968.

St. Michel- fontena


Nå måtte vi ha lunsj og fant en passelig uterestaurant. Det var mye trakking rundt om i Paris så det var alltid godt å få sette seg i skyggen og slappe av.

Lunsjtid


Vi så flere steder de reklamerte med forskjellig for å få oppmerksomhet og få folk til å velge akkurat det stedet. Slik som på bildet for eksempel.

Dekorativ reklame

Så spaserte vi videre langs Seinen som er Frankrikes lengste elv, 775,5 m. Den renner gjennom Paris og videre ut i Den engelske kanal. 37 bruer krysser Seinen.

Ved elva

Så kom vi til Notre Dame som var siste målet denne dagen. Notre Dame er en gotisk katedral, og første byggestein ble lagt i 1163. Men det ble i 200 år et slit for mange av gotikkens arkitekter, og et svare strev for middelalderens handverkere å få stabla kirka på beina. Den er bygd som en basilika, og har to tårn på 69 meter. Kirka ble restaurert i 1845- 1864. Vi nøyde oss med å betrakte bygget fra utsida.

Notre Dame


Vi tok taxi til hotellet der vi tok pause ei stund, men møttes for middag i nabolaget. Og det ble Rotonde igjen. Jeg spiste løksuppe. Det var vår siste kveld i Paris, men hadde mange timer neste dag før vi skulle reise, så det var ting vi skulle se da også. Men jeg tok kveld før de andre to, for det hadde vært en ekstra varm dag. Jeg tenkte på alt vi hadde sett denne dagen, og på den fine spaserturen langs Seinen.

Fint ved Seinen


 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar