I går var jeg på Nationaltheateret og så teaterstykket: Onkel Vanja. Billetten var bursdagsgave fra yngste-mann som også ble med. Stykket skulle spilles på teaterets hovedscene. Det var mørkt da jeg kom til teateret.
Hovedinngangen
Liv Ullmann har regissert teaterstykket Onkel Vanja. Liv Ullmann kjenner alle og hun trenger ingen presentasjon. Vi kan bare slå fast at hun er blitt et av Norges største skuespiller- og regissørnavn internasjonalt.
Liv Ullmann
Onkel Vanja er skrevet av russeren Anton Tsjekhov. Han var lege, men praktiserte bare i kort tid. Tsjekov var også forfatter, men døde i 1904 bare 44 år gammel. Onkel Vanja er fra 1897. Bildet under er tatt ved plakaten inne i gangen på Nationaltheateret.
Anton Tsjekhov
Forestillingen skulle starte klokka 19.30 og skulle vare i 2, 5 time inkludert pause. Vi satt en knapp halvtime i foajeen før det ringte og vi skulle finne plassene våre.
Rett før start
Vi skulle sitte på en balkong oppe til venstre, og inntok våre plasser. Jeg så at teatersalen var full.
Hovedsalen er innredet i nyrokokkostil. Taket og lysekronene er flotte. Scenen var gjort klar og var prydet med kirsebærtrær på begge sider. Det så vi da teppet gikk opp.
Scenen
Jeg hadde lest stykket på forhånd, og visste omtrent hva som skulle foregå. Dette ble ei glitrende forestilling. Skuespillerne var fantastiske. Særlig vil jeg nevne Onkel Vanja spilt av Anders Baasmo Christiansen. Og den pensjonerte, sjølopptatte professor Serebrjakov som ble spilt av Sverre Anker Ousdal. Nevnes må også den rufsete Dr. Astrov som ble spilt av Øystein Røger. Også de som ikke er nevnt og som kledde de andre rollene gjorde en god innsats.
Forestillingen er over
Handlingen i Onkel Vanja foregår på et russisk gods på landsbygda på slutten av 1800- talet. Det ser ut som de fleste går og slenger og kjeder seg. De fleste er interessert i en som er opptatt av en helt annen. En ser ikke hverandre, hører ikke på hverandre, og vil ha det de ikke kan få. Glitrende spilt, og Liv Ullmann har gjort en kjempejobb. Forestillingen kan anbefales.
Stor kunst på Nationaltheateret
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar