tirsdag 19. februar 2013

London, februar 2013, del 1

Seint i gårkveld kom vi hjem fra London. Det var min tredje tur dit, begge gangene besøkte jeg familie. Først i påska 85, så i ferien 90, altså 23 år siden sist. Det var mørkt da vi landet i London på fredag. Vi tok først tog inn til sentrum, så taxi siste biten til The Caesar hotell, i distriktet Bayswater.

Hotellet


Middag spiste vi i området. På spaserturen tilbake til hotellet måtte jeg stoppe opp ved en av de mange røde telefonboksene som pynter opp i bybildet. Høge, røde og elegante. Nesten et kunstverk. Vi tok en tidlig kveld for å være klar til neste dag.

Elegante telefonbokser


Lørdag morgen tok vi t- bane til St. Pauls Cathedral som ligger på Ludgate Hill i City of London. Det er den anglikanske biskopen av Londons katedarl, og er viet til apostelen Paulus. Bispedømmet blei opprettet i 604. Katedralene som har stått her har vært plyndret av vikinger, forfalt, og rammet av bybrann, men er bygget opp igjen. Denne katedralen stod ferdig i 1708 og skal være den femte.

St. Paul Cathedral


Vi var inne i katedralen som er stor og fin, men ikke lov å ta bilder. Utenfor katedralen stod et monument innrisset med mange navn, og som Churhill dedikerte til brannmennene som jobbet
under bombingen av London da Andre verdenskrig raste.

Hyllest til brannmennene i London


Vi spaserte over millenniumbrua og videre til The Globe som var teater i London fra 1599- 1642. Her ble Shakespare sine teaterstykker spilt. I 1644 ble teateret revet da teatervirksomhet ble forbudt. En amerikansk beundrer av Shakespare fikk med seg flere, og fikk bygget en kopi så detaljert og nøyaktig som råd. Teateret ble innviet i 1997.

The Globe


Vi fikk en guidet tur rundt i teateret. Shakespeare var sjøl aksjonær i The Globe. Teateret kunne romme opp til 3000 tilskuere. Shakespare spilte sjøl mindre roller i oppsetningene. Bildet under er tatt inne i The Globe.

Her satt publikum


William Shakespeare (1564- 1616) regnes som verdenslitteraturens største dramatiker siden antikken. I denne tida var skuespillerne samlet i trupper under beskyttelse av adelsmenn, og av hoffet. Shakespeare hørte til en av dem i starten. Han skrev mange av stykkene for sin egen trupp og for andre. Vi kan nevne to: Hamlet, Romeo og Julie.

Shakespeare


Nå tok vi t- bane til Camden i sentrum av Nord-London. Her besøkte vi Stables Market. Dette er den fjerde mest besøkte attraksjon i London.

Stables Market


Inne på markedet var flere bronsestatuer av hester. Dette var blant annet en tidligere stall. Starten var i 1854 ved økningen av godstransport som krevde blant annet hester som kunne dra vognene med last i London. Artig å gå rundt og kikke.

Mye som viste til hester


Vi ruslet videre mot det hippielignende strøket Camden Town og passerte en idyllisk kanal. I strøket var mye spesielt å se. Fra merkelige reklamer til alternative og fargerike folk. Vi satte oss på en utekafé og så på alle de pussige typene som passerte forbi.

Camdon Town

 Idyllisk kanal                                                                                                                              



Hva selges her tro?                                                                                                                                  


Denne kvelden kom vi forbi ei statue av Agatha Christie (1890- 1976). Den berømte britiske for-
fatterinnen skrev 80 krimbøker som ble oversatt til om lag 100 språk. Mange bøker er blitt filmet. 

Krimdronning                                                                                                                             



Vi tok t- bana til West End og her spiste vi middag. Vi avsluttet kvelden på et casino, og der måtte vi sjølsagt gamble litt. Ikke kaste bort noe særlig penger, men vi vant. Personlig vant jeg ei ganske bra
dagslønn. Så tilbake til hotellet.                                                                                                        

Her er også bar og restaurant                                                                                                         


                                                                                                              

Del to kommer i morgen.                                                                                                                





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar