Fra havneområdet
Reykjavik
Slike lokalbusser kjørte vi med
Jeg hadde avtalt med Hjalti, og han skulle komme til busstoppet og hente oss. Etter det besøket skulle vi dra videre med lokalbusser og hoppe av et par steder underveis og ta inn på hotell. Vi hadde plottet ut hvor vi skulle stoppe. Ruta ble som vi ser på kartet.
Kart over rundturen
Bussturen nordover gikk gjennom skiftende landskap, vi kjørte også langs kysten. Litt småskog og annen vegetasjon. De store viddene og alle hestene forundret oss.
Landskap vi passerte
I Saudakrokur ble vi hentet av Hjalti slik avtalen var. Han kjørte oss hjem til sitt hus som lå litt oppe i høgda. Der ventet hans kone med deilig middag. Steikt hyse, og desserten var det de kalte skir. Alt smakte godt.
Middag hos Hjalti, kona og dattera
Utsikt over Saudakrokur
Hjalti er historiker og skulle snart starte opp med å skrive flere bøker om Skagafjord si historie. Nå hadde han tatt seg fri noen dager for å vise oss rundt. Og neste morgen kjørte vi først til huset der han er sjef. Han spurte om jeg ville se bilde av min farmor da hun var ung. Det ville jeg, og det var spesielt å se henne i sin mest blomstrende vår. Jeg var vant til en litt lubben eldre dame, bestemor, som holdt meg på fanget og sang islandske sanger.
Foran huset Hjalti styrer
Ikke farlig når en blir guidet rundt av en historiker som kan det meste om traktene Nå tok han oss med til Glaumbær folkemuseum. Det er et typisk døme på et stort gårdsanlegg i middelalderen og oppover.
Utenfor den gamle prestegården
Etter museumsbesøket dro vi hjem til Hjalti der kona disket opp med islandske delikatesser. "Rulla" røkt sauekjøtt, poteter, eplebiter og røbeter i en slags krem. Det smakte godt, men røyksmaken på kjøttet var skarpere enn vi var vant med. Etter lunsj kjørte Hjalti oss til Vidimyrakirkja som er svært gammel. Vi så også stedet der faren min vokste opp.
Vidimyrarkirkja
Neste omvisning var på utvandrermuseet i Hafsos. Der hadde de laget til fra folk dro fra Island, gikk om bord på amerikabåten, og når de kom til Amerika. Interessant å se. Så tilbake til Saudakrokur og nå ventet enda et godt måltid. Til middag ble vi servert lammesteik, poteter glassert i karamell, samt tilbehør. Måltidet ble avrundet med is. Nydelig.
Overgang til amerikabåten, Utvandrermuseet
Etter frokost neste dag som var onsdag 1. juli, kjørte vi mot Siglefjord. Dette er et snørikt distrikt, og vi så mer snø i fjella nær Siglefjord. Byen lå fint til omkranset av fjell. Vi besøkte Sildemuseet. På bildet ser vi Hjalti på brygga. I bakgrunnen ser vi de snørike fjella som omgir Siglefjord.
Brygga ved Sildemuseet
Sildemuseet var i Roaldsbrakki som ble bygd 1907, og er oppkalt etter brødrene Roald fra Ålesund. Siglefjord er den mest kjende sildebyen i verden, noe også nordmennene har æren av. Sjefen på Silde- museet spanderte saltesild, og Svartedaude (den var ganske sterk).
Ved Roaldsbrakki
Vi kjørte videre til Akureyri, Islands tredje største by. En fin by omgitt av fjell. Akureyri ligger innerst i Eyafjordur på nordkysten. Byen har stor fiskehavn, hermetikkindustri og skipsverft.
I Akureyri
Hjalti spanderte middag i Akureyri. Vi gikk inn på restaurant Greven. Her spiste vi et herlig måltid. Jeg valgte torsk i spesiell saus. Nydelig.
Middag på Greven, Akureyri
Det ble avskjedsfrokost hos kona til Hjalti. Han og dattera skulle kjøre oss helt til Myvatn. Vi skulle kjøre forbi Akureyri og nordover forbi Husavik, for vi skulle besøke søstra til Hjalti. På veien kom vi forbi lavaområde.
På et lavaområde
Vi stoppet ved Gudefossen. Torgrim var lovsigemann på Island. Da kristendommen skulle innføres, kom det til uenighet. Men han som sjef for gamletrua tenkte lenge. Så tok han de gamle gudebildene av Tor og Odin og kastet dem i denne fossen. Dermed ble de enige.
Foran Gudefossen
Svarte strender
Del 2 kommer i morgen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar