mandag 31. desember 2012

Julefeiring 2012, del 3

Torsdag dro vi inn til et kjøpesenter i sentrum av Stettin. Det heter Galleria Kaskada. Et stort og fint kjøpe- senter, og det var flott julepyntet.

Fint pyntet


Her var masse butikker, og et stort og variert utvalg av varer. Særlig var vi innom butikker med dameklær, og her var å velge mellom.

Hvor går vi nå?


Til slutt måtte vi sette oss for å få en matbit, spisesteder var også et rikt utvalg av. Da det var gjort, oppdaget damene en ny butikk. Sett veskene her, sa jeg. Det gjorde de før de hastet av gårde.

Mange vesker å passe


Endelg var alle fornøyde av handelen og vi gikk ut fra kjøpesenteret. Vi så oss om etter taxi utenfor det opplyste varehuset. Det lyste fint i mørket. Det småregnet, men vi så en taxistasjon rett ved, satte oss i en av bilene og dro fra sentrum.

Galleria Kaskada


Dette var vår siste kveld hos vertsfamilien. Minstemann følte seg ikke bra, så han lå rett ut i sofakroken.

Ikke i form


Denne kvelden måtte vi ta avskjed med de fleste, for neste morgen skulle vi dra tidlig. Hunden Aria måtte vi også klemme litt ekstra. Det er ei fin hundefrøken av rasen Border Collie, og hevder å ha et ekte foreldre-par.

Adjø Aira


Til middag spiste vi rester av julemiddagen, og den smakte nesten bedre denne kvelden. Vi satt lenge ved bordet og pratet, for dette var siste kvelden av ei hyggelig julefeiring i Stettin. Neste morgen som var fredag 27. desember kjørte vi av gårde klokka 08,45. Snart passerte vi grensen og kjørte inn i Tyskland i det morgenlyset la sin gullglans over landskapet.

Morgenlys


Vi passerte flere flokker med hjortedyr som beitet på markene. Det var svært mange vindmøller i Tyskland, kanskje majestetisk i morgenlyset, men jeg synes ikke særlig om det i naturen.

Vindmøller


Rett vest for Rostock stoppet vi en kort stund for en matbit på en veikro før vi fortsatte.

Kort stopp


Vi kjørte siste strekket til Kiel. Der lå ferga til Color Line, Fantasy, klar og vi kjørte om bord. Denne kvelden spiste vi italiensk, litt forandring fra all julematen

Fantasy lå klar


Neste morgen møttes vi, og jeg skrytte av den rolige overseilinga. Da fikk jeg vite at de fleste hadde våknet før klokka fire av at det slingret så dørene smalt. Jeg hadde sovet som en stein. Vi gikk til bilene, og klokka 10.00 kjørte vi på land i et snødekt Oslo. Det var stille, men regnet litt. Vi var tilbake etter en vellykket jul i Polen.

Klar til landgang i Oslo
 





 


 
  
 

søndag 30. desember 2012

Julefeiring 2012, del 2

Så var det julaften og pakkene lå klar under treet, men de skulle ikke pakkes opp før middagen var over. Alle hadde pyntet seg og var klare for kvelden.

Pakkene ligger klar


Storesøster og lillebror


Middagen var straks klar og to bord måtte dekkes for å få plass til 15 personer. Vertsfamilien, vi gjestene fra Norge, pluss to polske gjester.

Middagen er klar


Ved middagsbordet


Det var norsk julemiddag med alt tilbehør, og det smakte nydelig. Etter at middagsbordet var ryddet og alt i orden, ble julegavene delt ut, men da kom julenissen, noen mente det var noe kjent ved nissen.

Julenissen


Hundefrøkena var også pyntet


Nå ble dataen gjort klar for vi skulle snakke med familien i Trondheim. Da forbindelsen var klar, ble det julehilsen og en liten prinsesse spilte blokkfløyte til oss. Hun var meget flink, og vi klappet.

Isabell spilte blokkfløyte

Det var svært kjekt å se live de som feiret jul i Trondheim. Da julegavene var ferdig utdelt og alt roet seg, ble det avslapning resten av julekvelden. Alle så ut for å trives.

Gjestene trivdes


Første juledag var vi til middag hos vertinnens mor. Vi spaserte ca 10- 15 minutter nedover til det lokale sentrum. Været var fint og mildt. Vi fikk servert fylt svinekam med tilbehør, og det smakte fortreffelig.

Sammen med vertinnen


Så ble det servert kaffe, dessert og kaker. Drøsen gikk rundt i den koselige stua, på norsk, engelsk og polsk. Det ble noen hyggelige timer.

I kaffehjørnet


Gjestene koser seg


Vertinnen hadde en fin stue, og hadde pyntet med juleting. Hun hadde også laget seg et oppheng med bilder av både polsk og norsk familie. Vi hadde en interessant 1. juledag.

Familiebilder


Andre juladag våknet vi til fint vær. Morgensola skinte over sentrum av Stettin. Jeg gikk ut og tok bilder av utsikta bortover mot byen.

Morgensol


Gjestene kom i tur og orden til frokost, og da var det ei hundefrøken som ble glad. Nå fikk hun lekekamerater.

Noe godt til meg?


Etter trimtur ble de yngste sysselsatt på kjøkkenet med å pynte pepperkaker. Det ble mange fine kunstverk. Personlig slappet jeg av i sofakroken med en av bøkene jeg fikk i julegave.

Skjære kunsten


 I sofakroken


Også 2. juledag ble det nydelig middag. Enda en juledag gikk mot slutten.

Vertsskapet


Siste del kommer i morgen.






 

               

lørdag 29. desember 2012

Om julefeiringen 2012, del 1

I år som i fjor skulle familien samles i Stettin til julefeiring. Vi fordelte oss i to biler og kjørte om bord i Kielfergen. Da båten var klar for avgang, satt vi også klar.

På plass


Presis kl 14.00 la vi fra kai i Oslo og stima ut fjorden. Været var grått, men sjøen rolig. Vi satt i 15. etasje og så på utsikta da vi passerte blant anna Frammuseet, og Dyna fyr.

Frammuseet

Dyna fyr


Vi hadde bestilt julebuffé om kvelden og møtte mannsterkt opp. Det var masse godt å velge mellom. Alt fra salater, fisk, svineribbe, samt mange gode desserter og kaker. Kvelden avsluttet vi med et besøk i musikk-restauranten og hørte på live musikk.

På julebuffé


Live musikk


Fredag morgen 21. desember kjørte vi på land i Kiel. Været var grått, men det forundret meg at mange av markene var knallgrønne i Tyskland. Men da vi kjørte innover i Polen, var det litt snø. Da vi nærmet oss Stettin, skinte sola.

Grønt i Tyskland


Litt snø i Polen


Sola skinte


Vertsfamilien hadde skaffet seg en hund som nå var 2,5 måned. Hun, det var ei dame, ville gjerne leke. Alle julegjestene ble sjarmert av den fine hunden.

Aira


Lørdag våknet jeg med en kraftig forkjølelse, og måtte ta det med ro. De andre gikk på tur med Aira. Men om kvelden kunne jeg bli med på julebordet som vi ble bedt på. Det ble holdt på restauranten Ricoria inne i byen. Vi satt ved langbord som stod klart.

Vi er framme



Bordet var klart


Restauranten var fint pyntet, og serveringen smakte. Under og etter middagen ble musikkanlegget testet, og flere ble etter hvert diskjokey. God mat og en hyggelig kveld.

På julebord


Hvem er diskjockey?


Lillejulaften ble det en liten butikkrunde i et av de store butikksentrene. Der var naturligvis også fint pyntet, de minnet oss på at nå var det straks før jula ble ringt inn.

Pyntet kjøpesenter


I fiskeavdelingen svømte karper rundt i et lite kar, og folk handlet, for karpe står på julemenyen til mange familier i Polen. De tok opp fisken med håv og la i et plastikknett med vatn. Jeg fikk ikke lov til å ta bilde av den prosessen.

Karper


Denne kvelden var juletreet i stua til vertsfamilien pyntet og det meste klart til jul. Seinere på kvelden ble det servering av spekemat i hagestua i andre etasje. Det smakte fortreffelig, og var en kjekk avslutning på lillejulaften.

Lillejulaften


Del 2 kommer i morgen.

 










 
   

onsdag 19. desember 2012

Snart julehøgtid 2012

Jeg lurte på hvor jula ble feiret for 10- 11 år siden. Det undersøkte jeg, og da er det godt å ha gamle albumer å bla i. Jula 2001 ble feira i hos oss på Sunnmøre, og de fleste i familien var samlet.

Jula 2001


Noen av de som var på besøk



For 10 år siden viser bildene at vi feira jul hos yngste dattera på Østlandet. Da var ikke hele familien samla, men vi hadde ei hyggelig julefeiring. På bilde sammen med de to småjentene i familien.

Jula 2002


Mye snø på Østlandet denne jula, på bildet under ser vi at snøen pynter opp på terrassen.

Mye snø jula 2002


I morgen reiser jeg på juleferie. Jula skal feires hjemme hos eldstemann. Dermed blir det stille på bloggen til romjula ca 28. desember. Da vil jeg starte å fortelle om julefeiringa i år. Jeg vil ønske alle, slekt, venner, kjente og ellers alle blogglesere i riktig God Jul. 

Julehilsen

lørdag 15. desember 2012

Førejulsselskap hos meg, 2012

I går hadde jeg besøk av nærmeste familie som bor her i området. Alt ble gjort klart før de kom. Middags-bordet ble dekket i god tid. Før første gjesten kom, var alt klart.

Bordet er nesten klart



Avtalen var at de skulle møte kl 18.30 så vi kunne småprate litt før middagen som skulle serveres kl 19.00. Det var ikke langt unna korrekt tidspunkt før alle de nærmeste var samlet, og middagen kunne begynne. Da jeg var på Sunnmøre i november, kjøpte jeg kokemår av de vanligste sortene, og plussa på med julepølse som var laget etter oppskrift fra en gård her på Østlandet. Naturligvis med alt tilbehør. En stund etter mid-dagen ble desserten servert i stua.

Kaffe i stua


Siden vi var åtte personer, satt vi ved to bord og drakk kaffe. Det var godt med is, kaker med krem og litt julekaker. Og praten gikk om det som var aktuelt for tida.

Kjekt med kaffekos



To av gjestene


Søstrene ved juletreet


Juletreet var pyntet for i jula skal vi reise bort, så da må vi ha det noen dager både før og etter jul. Da vi var ferdig med kaffen, ble det en liten stund før vi samlet oss rundt spisestuebordet igjen, for nå ble de spekemat og potetsalat. Det ble en blanding med litt jul i adventstida. Det er alltid kjekt å samles, og jeg tror alle synes det var kjekt. De påstor iallfall at de hadde fått nok mat.

Spekemmat er godt